Online bejelentkezés

Név: *
E-mail cím: *
Telefonszám: *
Város: *
Kiválasztott kezelés:

Információ és telefonos bejelentkezés

 

Békéscsaba, Becsey O. 1.

+36 30 63-60-793


Útvonaltervezés

Debrecen, Lehel utca 22.

+36 30 63-60-792


Útvonaltervezés

Hírlevél feliratkozás

Pikkelysömör

hagyomanyos borgyogyaszat

Kelet-Magyarországon, debreceni bőrgyógyászati központunk 
egyedülálló lehetőséget kínál a pikkelysömör Holt-tengeri sósfürdős fénykezelésre (SBP).


pikkelysomor 2

A pikkelysömört nyugodtan nevezhetnénk népbetegségnek is, hiszen hazánkban közel 200.000 embert érint. Régebben úgy gondolták, hogy a pikkelysömör, más néven psoriasis, egy fertőző betegség, de természetesen ma már tudjuk, hogy ez nem így van. Az egyik legjellegzetesebb tünete a piros, hámló, gyulladt és száraz bőr, mely legfőképpen a térdek és könyökök területén jelenik meg, de súlyosabb esetben a test szinte bármely részén felütheti a fejét.

A pikkelysömör kialakulásának legfőbb okai:

A pikkelysömör kialakulásának hajlama öröklött, azonban, hogy ezen betegség valóban tüneteket produkáljon, a gének mellett a "provokáló faktornak" is meg kell jelennie. Ezen külső, vagy belső tényezők elég széles spektrumon mozognak, és a fokozott stressz, vagy a dohányzás ugyanúgy ide sorolható, mint a kóros elhízás, különböző fertőzések, vagy az allergia. A pikkelysömör okozta kellemetlen bőrtünetek azonban csak akkor jelennek meg, ha a hajlamot okozó gének és a "provokáló faktor" közös hatása elért már kritikus szintet. A hámló, beszűrt plakkok - vagyis a pikkelysömör első tünetei elsősorban a térden, könyökön, valamint a fejbőrön jelenhetnek meg. Ezen hámló bőrfelület eltérő képet mutat, mint egy gyulladás utáni hámló bőrfelület, hiszen tapintása viaszos, gyertyacseppszerű. Szintén a pikkelysömör tünetei közé sorolhatóak még a körmök elváltozásai, és az ízületek gyulladása.

 

alt

A pikkelysömör kezelése:

Fontos, hogy a kezeléssel ne csak a pikkelyeket távolítsuk el, hanem a gyulladást is csökkentsük. A pikkelyek eltávolítására a szalicil és karbamid tartalmú szaruoldó készítmények a leghatékonyabbak. Fontos a pikkelyek kíméletes eltávolítása, hiszen az erős behatások - például, ha megpróbáljuk azokat lekaparni - csak tovább fokozhatják a gyulladást. A gyulladás csökkentésére kenőcsök és gyógyszerek egyaránt kínálhatnak megoldást, de a gyógyszerek használata csak súlyosabb esetekben javasolt. Ma már vannak különböző biológiai szerek is, melyek a legsúlyosabb esetekben alkalmazhatóak. Persze, a gyógyszereken és krémeken kívül más megoldások is rendelkezésünkre állnak a pikkelysömör kezelésére, mint mondjuk a Szinkron-balneo–fototerápia. A tapasztalatok szerint, számos pikkelysömörrel küzdő beteg tünetmentessé vált a Holt-tenger melletti napozás után. A Holt-tenger környéki természetes klímát állítjuk elő mesterségesen ezen eljárás - vagyis az SBP - során.

 

sbp

Szinkron balneo-fototerápia

A Szinkron-balneo–fototerápia lényege, hogy mesterségesen olyan körülményeket hozunk létre, melyek a Holt-tenger környékén uralkodnak. Ezt úgy érjük el, hogy a páciensek magas hipertóniás holt-tengeri só tartalmú vízben vesznek fürdőt, miközben keskeny sávú, UV-B tartományú fénybesugárzásban van részük. A besugárzást egy számítógép vezérli, hogy a páciens a bőrtípusnak megfelelő dózist kapja.

 

 

 

Kelet-Magyarországon, debreceni bőrgyógyászati központunk 
egyedülálló lehetőséget kínál a pikkelysömör Holt-tengeri sósfürdős fénykezelésre (SBP).