Online bejelentkezés

Név: *
E-mail cím: *
Telefonszám: *
Város: *
Kiválasztott kezelés:

Információ és telefonos bejelentkezés

 

Békéscsaba, Becsey O. 1.

+36 30 63-60-793


Útvonaltervezés

Debrecen, Lehel utca 22.

+36 30 63-60-792


Útvonaltervezés

Hírlevél feliratkozás

Pattanás kezelés

hagyomanyos borgyogyaszat

pattanásA pattanások kialakulásának okai:

A pattanások - vagy más néven aknék - kialakulását elsősorban a faggyúmirigyek gyulladása idézi elő. Érthető tehát, hogy a pattanások is elsősorban olyan bőrterületeken jelennek meg, ahol faggyúmirigyek is nagyobb számban fordulnak elő. Ilyen területek az arc, a hát felső része és a mellkas. Enyhébb formájában főleg mitesszerek alakulnak ki, súlyosabb esetben azonban megnő a gyulladásos pattanások száma, és a gyulladásos göböknek köszönhetően akár hegek is kialakulhatnak a bőr felszínén. A pattanások megjelenését több tényező is okozhatja, melyek közül az egyik legjelentősebb a férfihormonok magas szintje. Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor a fiatal lányok és nők bőrén miért jelennek meg pattanások. Nemtől függetlenül, mindenki szervezete termel női és férfi hormonokat is, persze eltérő arányban. A pattanások megjelenése ezért sokkal intenzívebb a pubertás korban, mikor a szervezetben beindul a nemi hormonok termelődése.

 


Persze, pattanások nem csak serdülőkorban lévő fiataloknál alakulhatnak ki, hiszen gyakran jelentkezik ez az esztétikai kellemetlenség a felnőtt, fiatal nőknél is. Ebben az életkorban az aknék jóval enyhébb formában jelennek meg, azonban megszabadulni tőlük sokszor sajnos nehezebb, mint a pubertáskori pattanásoktól. A legfontosabb, hogy ilyen esetben felderítsük a pattanások kialakulásának okát. Leggyakrabban az ok ilyenkor valamilyen hormonális zavar, mely gyakorta más látható tünetekkel is jár. A férfihormon túlműködése erőteljesebb szőrszálak megjelenését is eredményezheti az állon, a mellek környékén, vagy éppen a hason, de akár az intenzív hajhullás is árulkodó tünet lehet.

A pattanások eltüntetése

A kezelésekhez használt krémek hatóanyag összetételét a klinikai kép tünetei alapján állítjuk össze. Ha a bőrön elsősorban mitesszerek jelentek meg, akkor az a cél, hogy a mirigyek kivezető csöveiből a faggyú kijutását segítsük elő, ezzel akadályozva meg azok begyulladását. Ha mitesszerektől szeretnénk megszabadulni, akkor olyan hatóanyagokra van szüksége bőrünknek, melyek a faggyútermelést csökkentik, illetve hámlasztják a bőrt. Ha a mitesszerek mellett gyulladt pattanások is nagy mennyiségben vannak jelen a bőr felszínén, akkor az előbb említett hatóanyagokat antibakteriális hatású szerekkel kell kiegészítenünk. Ezek mellett a kémiai hámlasztás is nagyon hatékony megoldás lehet a gyulladt pattanások kezelésére.

 

Oliva Med BőrgyógyászatBizonyos esetekben, mikor a külső kezelés kevésnek bizonyul, vagy nem csak az arcon jelennek meg pattanások, akkor a belső kezelés jelentheti a megoldást. A középsúlyos akne esetében egy 2-3 hónapos, intenzív antibiotikus kezelés lehet a legjobb megoldás. Szintén súlyosabb esetekben szokás alkalmazni Isotretinoint, vagy ismertebb nevén Roaccutant, ami egy A-vitamin származék. Ez a kezelés egy fél éves gyógyszeres kúra, mely időtartamát, és a gyógyszer adagolását mindig az orvos egyénileg igazítja a pácienshez, és a kezelendő probléma súlyához. A tünetek már 2-3 hónap után megszűnhetnek, de ennek ellenére a kúra ennél hosszabb, hiszen a tarós javulás csak így érhető el. Az intenzíven gyulladt pattanások eltűnése után sokszor hegek maradhatnak meg, melyek eltüntetésére a bőr mélyhámlasztása lehet hatékony megoldás.

Az aknés bőrre felírt krémek és gyógyszerek mellett a kezelés hatékonyságát növelhetjük Drakula-terápiával és mezoterápiával is, mely a gyulladásos tünetek, továbbá a pattanásokból visszamaradt pigmentfoltok és hegek megszüntetését szolgálja. A mezoterápia alkalmazását 3-4 alkalommal javasoljuk, 2 hét különbséggel.